Reisgids voor Malta












De beste duiklocaties van Malta

Malta is een geweldige duikbestemming. Met aangename temperaturen doorheen het jaar en kristalhelder water, vind je hier prachtige locaties om te ontdekken. Er zijn enorm veel duikcentra waar je naartoe kunt gaan als beginner, maar ook als ervaren duiker. De meest populaire locaties voor duikers zijn Valletta, Sliema, Qawra en Cirkewwa. Met duikcentra kan je verborgen locaties ontdekken die niet iedereen kent, maar er zijn ook genoeg websites die je meer vertellen over alle duiklocaties in Malta, welke vaardigheid je nodig hebt om hier naartoe te gaan en hoe makkelijk je er naartoe kan gaan. Een website die wij aanraden is www.maltadives.com. In dit artikel gaan we het hebben over de meest populaire spots die zeker waard zijn te ontdekken.

Schipbreuken

Um El-Faroud

Een schip met een tragisch verhaal. De 'Um El- Faroud' was een boot van de General National Maritime Transport Company en werd gebruikt voor het transport van olie en brandstoffen. In 1998 zonk het schip door een explosie, waarbij 9 werkers overleden. Nu vind je een gedenkplaat aan de voorkant van het schip voor deze slachtoffers. In 2004 heeft een hevige storm het schip in twee gebroken, waardoor het nog makkelijker is om de binnenkant te ontdekken. Sindsdien is het schip een populaire duikspot dichtbij Wied Iz-Zurrieq, waar je ook de Blue Grotto vind. Een bezoekje bij dit schip is dus een 2-in-1 voor duikers.


Cirkewwa

Dit stadje is het meest noordelijke punt van Malta's hoofdeiland. Hier vind je de Gozo Ferry Channel, dus je hebt hier ook zicht op Gozo. Onderwater vind je twee schipbreuken. Rozi was een sleepboot uit de haven van Valletta. In september 1992 werd de boot overgekocht door een excursiebedrijf en zij hebben het tot zinken gebracht als deel van hun excursies. Nu is het dus een heel populaire plaats voor duikers die de boot en de zeedieren en planten erin willen ontdekken. Rozi ligt op 150m van de schipbreuk P29. Dit schip werd ook tot zinken gebracht om er een duikattractie van te maken. Het ligt dichtbij de koraalriffen in Cirkewwa, waardoor je er dus een prachtig zicht vind, vol leven. De toegankelijkheid tot deze boot werd speciaal voor duikers makkelijker gemaakt, aan de hand van boeien op het water die tijdens de zomer je leiden naar de locatie.

MV Imperial Eagle

De MV Imperial Eagle was een oude excursieboot, gebouwd in Engeland in de jaren '30. Zo'n 20 jaar later werd de boot overgekocht door een Maltees bedrijf, die het gebruikten als een ferry boot tussen Malta en Gozo. Later werd de boot nog twee keer overgekocht en uiteindelijk werd het in 1999 tot zinken gebracht om als duikattractie te dienen. Je kan het nu vinden in Qawra, dichtbij een standbeeld van Jezus Christus dat werd gezonken in het jaar 2000. De schipbreuk bestaat vooral uit metaal, omdat de houten onderdelen al weggerot zijn. Je kan door sommige gangen en kamers zwemmen. Deze duiklocatie is eerder bestemd voor gevorderde duikers.

Exiles

Exiles ligt tussen St Julian's en Sliema. Hier vind je twee schipbreuken en de Exiles Reef. Het eerste schip heet Tug 2, een sleepboot die in 2013 tot zinken werd gebracht. Het is vrij makkelijk bereikbaar en je kan door de gangen en kamers van de boot zwemmen. De tweede boot is een eerder onbekende locatie. De Fireworks Barge diende als een platform om vuurwerk op te lanceren, maar door een ontploffing in 2009 werd het schip beschadigt en het zonk in Exiles. Het schip is zo'n 30 meter lang en ligt dichtbij het Cavallieri Hotel. Als je Exiles bezoekt pas je best op voor het waterverkeer, dat vooral druk word tijdens de zomer. De duiklocaties worden aangegeven door boeien op het water, maar niet alle boten letten hier op.

Grotten

Ghar Lapsi

De baai van Ghar Lapsi in Siggiewi is een mooie locatie om te gaan zwemmen, maar voor duikers staat het vooral bekend voor de prachtige onderwater grotten en riffen. Hier vind je een smalle grot van wel 40 meter lang. Doorheen de dag is de lange gang goed verlicht, waardoor het een prachtige duiklocatie is waar je je makkelijk kan navigeren. Dichtbij de grot vind je ook twee mooie riffen, namelijk de 'Finger reef' en 'Middle reef'. Vooral bij de Finger reef vind je veel kleurrijke vissen en koraal. Naast een lange duik kan je hier in Ghar Lapsi ook klimmen en wandelen, waardoor het een hele daguitstap kan worden.

Xwejni Bay

Bij deze baai in Marsalforn (Gozo) vind je meerdere duiklocaties die makkelijk bereikbaar zijn, dus ook sommige voor beginners. Je vind er 2 grotten, een rif en de 'Double Arch'. De twee grotten heten 'Calypso cave' en 'Submarine cave'. Beide grotten liggen iets verder van kust maar het fijne is dat je met 1 trip naar Xwejni Bay, al deze locaties kan bezoeken. De populairste en makkelijkste locatie is de Double Arch, een doorgang van twee natuurlijke bogen op elkaar. Rond de Double Arch vind je veel zeedieren en ook kleine grotten in de buurt.


Sliema

In Sliema vind je meerdere duiklocaties voor beginners en gevorderden, maar ook voldoende duikcentra. De populaire spots voor duikers zijn 'Fortizza Reef', 'Coral Gardens' en 'Qui Si Sana'. Alle drie zijn riffen met meerdere kleine grotten en doorgangen. Ze zijn niet ver van de kust, en er worden vaak duiktrainings georganiseerd. Naast duiken kan je in Malta ook shoppen en zijn er veel restaurants en stranden.