Reisgids voor Malta

Cultuur en taal









Een korte geschiedenis van Malta

De Maltese eilanden hebben veel te bieden: zandstranden, prachtig weer en een wereldkeuken die je in een kwestie van seconden kunt bereiken, zijn slechts enkele van de hoogtepunten van een bezoek aan het eiland. Malta heeft een van de meest gevarieerde geschiedenissen ter wereld. Door de ideale locatie van het land, tussen Europa en Noord-Afrika, werd het land vaak overgenomen door verschillende groepen. Aan de hand van oorlogen moesten de bewoners zich verdedigen en strijden voor onafhankelijk.

Het ontstaan

Duizenden jaren geleden bestond deze archipel niet. Het eiland was helemaal onder water, maar doorheen de jaren kwamen de rotsen en heuvels naar boven. Ooit was dit land geconnecteerd aan Europa en Afrika. Hiervan vond men bewijs, namelijk de resten van diersoorten uit deze twee continenten.

De eerste bewoners

De eerste volken in Malta kwamen uit Sicilië. Ze waren boeren die het land gebruikten voor hun vee en landbouw. In 870 B.C. kwamen de Feniciërs uit Lebanon. Zij noemden het land 'Maleth', en gebruikten het vooral voor handel met andere volkeren. Tegen 218 B.C. namen de Romeinen het land over, en zij noemden hun basis in Mdina 'Melite'. Later werd dit de naam van het hele eiland.

Nadat de Arabieren uit Noord-Afrika het eiland overnamen en alle inwoners uitgemoord waren, werd het land in 1048 weer bewoond door nieuwe volken, Moslims en hun slaven. De eerste documentatie van de taal in Malta komt uit 1436, het 'Maltesi'. Hiervoor sprak men Arabisch Maltees, door de invloeden van Arabië.

The Knights of St. John

In 1530 gebeurde een van de belangrijkste historische momenten van Malta. De ridders van Malta namen het land over, en de officiële taal doorheen het land was Italiaans. Karel V, een keizer uit Malta en heerser van 'de Beide Siciliën' kende het land toe aan de Ridders van de Orde van Malta. Ze bouwden ziekenhuizen, forten en openbare plaatsen. Door de gevoelige locatie van het eiland moesten ze hun eigendom beschermen, en dat deden ze ook! Na meerder aanvallen van andere volkeren bouwden ze havens doorheen heel het land, om zichzelf nog beter te beschermen van schepen.

Het Beleg van Malta, 1565: een Ottomaanse aanval op de hospitaalridders in Malta. Zo'n 40.000 Turkse troepen vochten voor 3 maanden lang, om het land over te nemen. Dit was gefaald, en de ridders vierden hun overwinning door nieuwe steden te bouwen, zo werd Valletta ontstaan.

Groot-Brittanië

In 1798 werd Malta overgenomen door de Fransen, onder de heerschappij van Napoleon Bonnaparte. Ze bleven er enkel 2 jaar, maar dit was genoeg tijd om kerken te vernielen. Napoleon schafte de Maltese adel, en slavernij af. De Maltezers vroegen de Britten om hulp om de Fransen uit het land de drijven. Dus, in 1800 werd Malta een protectoraat van de Britse eilanden.

Hoewel Malta niet diende in de Eerste Wereldoorlog, wordt het eiland een ziekenhuis en krijgt het de naam 'de verpleegster van de Middellandse Zee' vanwege het aantal gewonde soldaten dat naar het eiland is gebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd. De Britse Koning verleende hun 'the George Cross', voor hun dapperheid tijdens deze oorlog. Dit kruis vind je nu terug in de Maltese vlag.

Eindelijk, in 1964, werd Malta een onafhankelijke staat, en tegen 1979 verlieten de laatste Britse troepen het eiland. Na meerdere en lange debatten besloot Malta toe te treden tot de Europese Unie, op 1 mei 2004.

Cultuur

Malta heeft een Latijns-Europese cultuur door de invloeden van de omringende landen zoals Italië en Spanje. Op vlak van religie, tradities en ceremonies lijkt Malta erg veel op deze landen. Het land heeft ook veel Arabische invloeden, wat vooral te zien is in de taal en de plaatsnamen. Italië, met name Sicilië, heeft een grote invloed gehad op Malta. Voor een lange tijd was Siciliaans/Italiaans de hoofdtaal van Malta en hierdoor zijn er nog steeds enkele Italiaanse woorden opgenomen in de taal. De tijd dat Malta bij Groot Brittannië hoorde heeft ook een invloed gehad op de Maltese cultuur van nu. Met name het regeringssysteem is gelijk aan dat van GB. Het leger en de overheids/parlementsstructuur zijn gebaseerd op het Brits model.

Religie

Het land staat vol met kerken, meer dan 350, omdat ze hier veelal Christelijk zijn. Malta is erg trots op zijn cultuur in de kan je zien in hun festas waar ze hun patroonheiligen eren. Het wordt gevierd met grote optochten en vuurwerk. De belangrijkste heilige in Malta is St. Paul. Hij is hier lang geleden gestrand met zijn schip en heeft het Christendom en kerken geïntroduceerd in Malta.

Taal

Maltees is een van de officiële talen en is ook de nationale taal in het land. Maltees is een Semitische taal van de Afro-Aziatische familie. De eerste sprekers van de taal bezetten Malta in de 11e eeuw, en de taal ontwikkelde zich door de invloed van Siculo Arabisch, Siciliaans, Italiaans en Frans, en heeft momenteel veel leenwoorden uit deze talen. Hoewel het Engels weinig invloed op de taal heeft gehad, leent het Maltees steeds vaker Engels. De taal gebruikt het Latijnse alfabet op schrift. In Malta wordt de taal door meer dan 95% gesproken van de bevolking dat in totaal 520,000 inwoners heeft.

Engels is een co-officiële taal en wordt gesproken door bijna 90% van de bevolking. Het gebruik van Engels op Malta groeide uit de invloed van het Britse kolonialisme. Maltees en Engels worden beide gebruikt in officiële overheidszaken en onderwijs. De taal is verplicht in de meeste lerende instellingen en is de exclusieve wijze van instructie in secundaire en tertiaire studies. In officiële situaties wordt standaard Engels gebruikt. Het meeste gesproken Engels in informele situaties heeft echter een zware invloed op het Italiaans. Over 61% van de bevolking geeft de voorkeur aan Engels in lezen en schrijven.

In de toeristische streken zal vrijwel iedereen Engels spreken.