Reisgids voor Malta












Feesten in Malta

In Malta zijn er enkele jaarlijkse festivals en Christelijke feestdagen die volop worden gevierd. Men houdt van oude tradities, die er elk jaar opnieuw worden gevierd met vuurwerk, marsen op straat en enorm veel decoratie. Als je Malta echt beter wilt leren kennen, samen met alle lokale inwoners die deze festivals jaarlijks meevieren, lees je best eens meer over alle feesten die men viert in Malta

Festas

Dorpsfeesten

Wil je Malta beter leren kennen? Bezoek dan een van hun dorpsfeesten. De 'Maltese festas' zijn jaarlijkse feesten die plaatsnemen in meerdere dorpen doorheen Malta, in eer van hun schutspatroon. Malta is een erg religieus land, waardoor het Christendom een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van Maltezers. Velen gaan wekelijks naar de kerk en ieder dorp heeft ook een andere schutspatroon. De festas nemen dus niets steeds plaats op dezelfde dag doorheen het eiland. Als je graag een van deze dorpsfeesten bijwoont, neem dan een kijkje in een van de kerken van het dorp waar je verblijft om hun jaarlijkse schema te zien. Ook hebben veel kerken een Facebook pagina waarop je deze info kan vinden.

Festas zijn kleurrijke vieringen, die vaak enkele dagen duren. Er worden vaak tochten doorheen de straat georganiseerd, 2 tot 6 dagen voordat de festa plaatsneemt. Straten worden ingekleed met prachtige doeken, lichtjes, standbeelden en allerlei religieuze relikwieën. Versieringen worden ook geplaatst door inwoners, aan hun balkon of raam.

Een van de belangrijkste festas, die meerdere dorpen vieren rond dezelfde tijd, is Santa Maria, in augustus. Ook heb je het oogstfeest 'Mnarja' in juni, een oud volksfeest dat plaatsneemt in juli.

Op de dag van het dorpsfeest wordt er massaal gevierd. Families komen samen om te drinken en eten. 's Avonds wordt een beeld van de schutspatroon gedragen door de straten. Alle inwoners komen naar buiten om het feest te vieren, er wordt geapplaudisseerd en gejuicht. Hierna volgt er vuurwerk, toeters, confetti en men viert weer allemaal tezamen.

Firework Festival

Het internationale vuurwerkfestival trekt enorm veel volk aan, zowel toeristen als lokale inwoners. Grote vuurwerkshows worden georganiseerd in meerdere plaatsen, zoals Gozo, Valletta en Mqabba. De show in Valletta krijgt de meeste bezoekers. Het spektakel neemt plaats in de avond en elk jaar wordt er een prachtige kleurrijke show beloofd. De reden waarom dit gebeuren zo belangrijk is, is omdat het traditie is die eeuwen oud is in Malta. Het dateert terug in de tijd van de Orde van Sint-Jan. Dit is ook waarom vuurwerk zo'n groot gebeuren is bij dorpsfeesten, het heeft een religieuze waarde. De oude technieken die men vroeger gebruikte in Malta, worden nog steeds toegepast bij festas. Zoals de St. Catherine's wheel, waarbij een paal met draaiende wielen vuurwerk spuit.

Carnaval

Net zoals bij ons is het in februari carnaval in Malta. Het wordt hier al gevierd sinds de 15e eeuw en elk jaar keert het feest terug voor een hele week. De straten van Paceville vertonen felle kleuren en de clubs en bars blijven zoals altijd tot laat open. In Valletta gaan er parades door de straten, maar ook in de kleinere dorpen kan er wat te zien vallen. In Nadur (Gozo) rijden er grote wagens door de straten, met feestgangers in allerlei verkleding op straat en zelfs op de wagens. Er speelt luide muziek en men gaat de hele nacht door.

Christelijke feestdagen

Kerst

De feestdagen in Malta zijn enorm belangrijk en worden dus ook uitbundig gevierd. De straten worden ingekleed met kerstverlichting, vooral in grotere dorpen zoals Sliema en St. Paul's Bay, maar vooral in de stad Valletta. Hier vind je ook een prachtige kerstboom uit duizenden lichtjes, net aan de Freedom Square. Je vind ook kerst kribben in meerdere plaatsen doorheen het land. Op straat, binnen en buiten veel kerken, in dorpen en buiten huizen. Veel inwoners reizen doorheen het land om deze 'presepju' (kribben) te bezoeken. Sommigen zijn erg decoratief, in verschillende stijlen, met bewegende figuren en meer.

In Valletta wordt er een heleboel georganiseerd. Van concerten, tot koren en shows. De events starten al in november, en trekken enorm veel volk aan. Ze zijn grotendeels gratis en komen vaak voor, dus neem best een kijkje op hun Facebook pagina om het schema te volgen.

Jaarlijks vind er ook een kermis plaats in Valletta, genaamd Fairyland. Op het plein van de Tritons' fontein, aan de ingang van Valletta, vind je enkele leuke attracties en activiteiten voor kinderen, maar ook food trucks met lekkere hapjes. De kerstman zelf is er ook aanwezig, om leuke foto's mee te nemen. Op deze website vind je meer info over Fairyland Malta.