Reisgids voor Malta











Malta in drie dagen

Hoewel Malta een klein eiland is, valt er behoorlijk veel te zien en te doen. Duurt je verblijf in Malta maar enkele dagen? Dan hebben wij de ideale planning voor jou. Hieronder vind je de must-sees van Malta, voor een reis van drie volle dagen.

Dag 1

Valletta

De hoofdstad van Malta is een van de meest bezochte plaatsen van Malta. Je geraakt er makkelijk met een bus of per taxi. Er zijn enorm veel bussen die naar het eindstation van Valletta gaan, dus dit zal zeker geen probleem zijn. De stadspoort herken je makkelijk aan de grote fontein die ervoor staat. Dit is de Triton fontein, die ’s avonds oplicht. Zodra je door de poort wandelt, valt er al veel te zien en te doen in Valletta.

Een van de eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt in Valletta is de St. John’s Kathedraal. Je kan de kerk van buiten uit bezichtigen, maar als je de goude bekleding en oude schilderijen wilt zien, breng je best een bezoekje!

Na een hapje in een van de vele restaurants in Valletta kan je op wandel gaan naar de tuinen van Barrakka. Hier vind je het prachtig zicht op de haven van Valletta en de 3 steden aan de overkant.

Wil je meer weten over Valletta? Neem dan hier een kijkje.

De 3 steden

Aan de overkant van de haven van Valletta vind je Birgu, Senglea en Bormla. Birgu is de oudste stad en bestond al voor de aankomst van de ridders in Malta. In Valletta vind je een ferry dienst die je zo brengt naar de overkant van de haven, en terug.

Om het meeste uit je bezoek aan de 3 steden te halen, neem je best een tour. Zo kan de meest historische plaatsen bezichtigen. Het bedrijf Rolling Geeks organiseert zo’n tours, waarmee je zelf een elektrische auto kan rijden door deze steden. Samen met een GPS en tablet in de autootjes geraak je makkelijk tot bij de mooiste plekken, waarbij je steeds uitleg krijgt van de tablet. De gids is ook beschikbaar in verschillende talen. Meer informatie over de 3 steden vind je hier.

Dag 2

Mdina

Een klein stadje met veel geschiedenis. Mdina, ook wel de stille stad genoemd, vind je op een van de hoogste heuvels in centraal Malta. De nauwe steegjes hebben een heleboel verhalen te vertellen.

De straten zijn bijna helemaal leeg, buiten de toeristen en paard koetsen. Dit is zeker een originele manier om de stad te ontdekken. Als je liever te voet gaat, neem je best een kaart mee of gebruik je de kaarten die je vindt doorheen de stad. Die tonen ook aan wat je kan bezoeken in Mdina. Er zijn meerdere musea die meer vertellen over de geschiedenis van de stad. Ook kan je genieten van het prachtige uitzicht vanop de hoge heuvels dichtbij Triq ir-Sur. Voor meer informatie rond Mdina en wat er te doen valt, klik hier.


Dag 3

Comino

De eilanden Comino en Gozo horen tot bij de archipel van Malta.

Bij het rotsachtige eiland Comino vind je de Blue Lagoon, prachtig blauw water, ideaal om in te snorkelen. Het eiland is rustig, je vindt er geen huizen of straten. Ook in de winter is het er ideaal om te gaan wandelen en foto’s te nemen van het zicht op het water en Gozo.

Gozo

In Gozo valt er meer te ontdekken. In Victoria vind je de citadel dat eeuwen oud is. Achter deze hoge muren vind je musea over de geschiedenis van de citadel vertellen. Je kan er uren rondwandelen en genieten van de stilte en het uitzicht op Gozo.

Dit eiland heeft ook enkele mooie stranden, die meestal rustiger zijn dan de stranden in Malta. Een van de populaire spots om te gaan zwemmen en snorkelen is Xlendi. Dit is een klein zeedorpje met enkele restaurants, en een heleboel watersporten.

Om naar Gozo te gaan, zal je een ferry moeten nemen. Deze stopt wel niet aan Comino. Als je beide eilanden wilt bezoeken, neem je best eens een kijkje op de website van Sea Adventure Excursions. Zij organiseren trips naar beide eilanden, zodat je het beste uit je dag kan halen. Je hebt bij een van hun trips ook de optie om vervoer naar Victoria, of Xlendi te boeken voor een kleine prijs.