Reisgids voor Malta












Op reis naar Malta: hier moet je aan denken

Eindelijk van plan om dit prachtige eiland te bezoeken? Dit artikel gaat over enkele essentiële zaken die je moet weten voor je op reis vertrekt naar Malta. Il-Vjagg It-Tajjeb! (goede reis)

Wees voorbereid

Wat breng je zeker mee?

  • zonnebril

  • een dunne jas (tijdens lente en zomer)

  • een goede camera

  • contant geld

  • muggenspray

  • sandalen of waterschoenen

  • wandelschoenen

In Malta gebruikt men niet de Europese stekker (type C, F, E, ...). Hier vind je type G uit Groot-Brittannië, met drie rechthoekige punten. Breng dus zeker een universele stekker mee, of koop er eentje. Veel winkels in Malta verkopen adapters. Je kan ook je verblijfplaats contacteren, omdat sommige hotels adapters uitlenen, of USB-plugs hebben in hun kamers.

Door de COVID-19 pandemie zijn er enkele reisbeperkingen voor Europeanen die Malta bezoeken. Momenteel moet je een een PLF-document invullen maar ook een geldig vaccinatie certificaat vertonen, of een PCR-test afnemen en quarantaine volgen. Deze reisbeperkingen veranderen regelmatig, dus neem zeker een kijkje op deze website van de Maltese regering voor updates rond reizen naar Malta.

Praktische info

Rijden in Malta

Als je geen fan bent van het openbaar vervoer, en wilt besparen op taxi's kan je altijd een auto huren tijdens je reis. Het is wat handiger om door het land te reizen, zeker als je het overstappen van bussen wilt vermijden, en het zal je ook wat besparen op taxi's. Er is wel een behoorlijk verschil tussen chauffeurs in Malta en bij ons thuis.

Malta heeft een Mediterrane cultuur en dit valt ook op te merken in hun rijgedrag. Eerst en vooral, ze rijden links op hun wegen, net zoals in Groot-Brittannië. Hun wegen zijn redelijk goed onderhouden, maar kleinere binnenwegen niet altijd. Je zal ook opmerken dat de chauffeurs snel toeteren als je zelf niet snel rijdt. Ze gebruiken dus snel hun toeter, maar niet hun richtingswijzers.

Munteenheid

Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie. Sindsdien zijn er heel wat veranderingen gebeurt. Pas tegen 2008 gebruikt men hier ook de Europese munteenheid, Euro. Je zal als Belg of Nederlander dus niet andere valuta inwisselen. Voordat Malta tot de EU behoorde, gebruikte men Lira, afkomstig van de Britse pond.

Drinkwater

Hoewel velen dit niet weten of geloven, is water van de kraan in Malta wel drinkbaar. Het is een combinatie van grondwater en zout water, dat door veel stappen gaat om het te reinigen en te desinfecteren. Het wordt ook gereinigd met chlorine, en daarna nog meerdere keren gefilterd. Hierdoor heeft het water wel eens een chloor geurtje. Je kan in Malta wel altijd flessenwater kopen, het ruikt fijner en smaakt goed.

Noodnummers

Net zoals bij ons kan je bellen naar het alarmnummer 112 bellen voor spoedeisende hulp.

Verder kan je de volgende nummers contacteren voor andere hulp:

  • Maltese politie

Tel: 00356 2122 4001

  • Noodhulp per helikopter

Tel: 00356 2124 4371

  • Noodhulp per patrouilleboot

Tel: 00356 2123 8797

  • Veterinaire hulpdiensten

Tel: 00356 5004 3888

  • Support Line

Tel: 179 (zonder landnummer)


Ziekenhuis

Voor je reis naar Europa vraag je best een EHIC zorgpas aan. Dit is een gratis Europese Ziekteverzekeringskaart die jouw noodzakelijke medische zorgen kan bedekken. Bij openbare klinieken kan je deze kaart vertonen, waarmee je (deels) verzekerd bent.

Alle telefoonnummers

(Afhangend van het dorp waarin je verblijft)


! Vergeet niet het landnummer '00356' of '+356' toe te voegen aan Maltese telefoon nummers !