Reisgids voor Malta











Zes historische tempels en grotten

In Malta zijn er enorm veel prehistorische plaatsen die je meer vertellen over het verleden van het land en het leven dat men hier kon vinden. Zij die meer willen weten over dit rijke verleden, kunnen de volgende tempels en grotten in Malta bezoeken.

Tempels

Hagar Qim

De tempel van Hagar Qim staat op een heuveltop met uitzicht op de zee en het eilandje Filfa, niet meer dan 2 km ten zuidwesten van het dorp Qrendi. Aan de voet van de heuvel, op slechts 500 meter afstand, vind je de tempels van Mnajdra. Beide sites zijn deel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De megalithische tempels zijn de best bewaarde prehistorische plaatsen van Malta. Wat opvalt is dat de tempel van Hagar Qim vooral bestaat uit rechthoekige stenen, die recht opstaan. De hoogste steen is wellicht 6,20 meter.

Er is een informatief bezoekerscentrum waar het verhaal van de structuren word uitgelegd. Meer info over te tempels vind je hier.

Ggantija

De Ggantija-tempels in Ix-Xagħra (Gozo) bestaan uit twee tempels die dateren tussen 3600 en 3200 voor Christus. Deze tempels zijn ook deel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De site wordt beschouwd als een van de oudste vrijstaande monumenten ter wereld, naast Stonehenge en de Egyptische piramides.

Sommige megalieten van de Ggantija-tempels zijn meer dan vijf meter lang en wegen meer dan vijftig ton. Men denkt dat reuzen deze prehistorische tempels hebben gebouwd en dat is waar hun naam vandaan komt. Ondanks hun leeftijd zijn de tempels in goede staat bewaard. Dit komt door de harde buitenmuren van kalksteen, terwijl de binnenste stenen eerder uit zacht kalksteen bestaan.

Men vond er overblijfselen van dierlijke botten, dit toont aan dat er rituelen en feesten werden georganiseerd in deze tempels. Ook kon men bewijzen dat er vaak vuur werd gemaakt, dit waarschijnlijk voor offerfeesten en ceremonies.

Tarxien

De Tarxien tempels uit het stadje Tarxien, ontdekt in 1913 door lokale boeren, werd tussen 1915 en 1919 opgegraven, met een aantal kleine ingrepen in de jaren 1920 door Themistocles Zammit, destijds directeur van musea. Tarxien staat op ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bestaat uit een complex van vier megalithische bouwwerken gebouwd tussen 3800 en 2200 voor Christus.

Men vond overblijfselen van crematie uit de Bronstijd, die aantonen dat de tempel een begraafplaats. De stenen vormen altaren en zijn versierd. Ook vond men stenen bollen, die gebruikt werden als hulpmiddel om zware megalieten te verplaatsen.

Grotten









Ghar Dalam

Een oude prehistorische grot die laat terugreizen door tijd. In de 19 eeuw werden er archeologische opgravingen uitgevoerd, die leden tot de ontdekking van dierlijke botten. De botten tonen aan dat er ooit dieren op dit eiland waren, die eigenlijk in duizenden jaren niet hebben geleefd. In het kleine museum naast de grot worden alle opgravingen tentoongesteld. In de grotten vind je nog meer botten van dieren uit de ijstijd. Ghar Dalam bevindt zich in Birzebbuga, in het zuiden van het land.

Coral Lagoon

Een historische grot is het niet echt, maar wel een adembenemende plaats met helderblauw water en prachtige rotsen. De Coral Lagoon, niet te verwarren met de Blue Lagoon, is een populaire spot voor zij die graag wandelen, duiken en ontdekken. Rond de grot vind je er ook enkele onderwatergrotten die veel duikers aantrekt. Het ligt naast Armier Bay in Mellieha, waar je makkelijk geraakt met een bus.

Ninu's Cave

In Gozo vind je deze kleine grot. Voor een goedkoop ticketje krijg je toegang tot een grot achter een klein en bescheiden huisje in Xaghra. Volg de rondleiding en en bekijk een indrukwekkende weergave van stalactieten en stalagmieten, evenals enkele interessante geologische kenmerken.